Kisa kisa kisa!!!


Koko projektin tähtäimenä oli valmentautua viisiottelukilpailuihin. Ensimmäiset viisiottelukisat oli tarkoitus pitää elokuun lopussa ja näiden kisojen piti olla Suomen- ja Pohjoismaiden mestaruuskilpailut. Korona päätti kuitenkin toisin ja ensin kisoja siirrettiin lokakuun alkuun ja lopulta päädyttiin pitämään yhteiset Nordic open- ja Sm-kilpailut.

Ajankohdan siirtäminen sopi itselle hyvin, sain lisää aikaa valmentautua esteille ja muihinkin lajeihin. Esteille valmentautuminen koki pienen kolauksen elokuun alussa, kun jouduin jättämään hevosfyssarin kehotuksesta oman estehevoseni hetkeksi kuntoutumaan. Tietenkin juuri siinä kohtaa, kun yhteinen sävel alkoi löytyä ja rutiini alkoi löytymään. Mutta ei aika hukkaan mennyt, kävin ratsastamassa Santulla edelleen, tosin vain käyntiä ja ravia, mutta kuitenkin tunteja satulassa kertyi. Kävin Aulangolla ratsastuskoulun hevosilla estetunneilla joitakin kertoja siinä toivossa, että pääsisin ratsastamaan tulevalla kisahevosellani edes kerran ennen varsinaisia kisoja.

Santtu kuntoutui ja voimistui hyvin ja aloimme taas valmentautua kisoihin syyskuussa. Syyskuun lopulla hain valmentajani suosituksella ratsastuslupaa metrin luokkaan. Suomen miekkailu- ja viisiotteluliiton hallitus myönsi luvan ja näin olin valmiina kisoihin.

Itse kisoissa aloitettiin kahdeksalta uinnilta ja uinnin jälkeen oli vuorossa miekkailu. Uinti meni ihan hyvin, tavoitteeni oli uida 200m alle kolmen minuutin, mutta kello pysähtyi aikaan 3:04. Ei suuri pettymys kuitenkaan. Miekkailu meni kaksijakoisesti, toisaalta annoin helppoja pisteitä, mutta toisaalta voitin selkeästi parempia vastustajia. Oma analyysini mukaan, minun pitäisi säilyttää oma tempo ja rytmi otteluissa riippumatta toisen rytmistä. Nyt menin hitaampien rytmiin mukaan, joka kostautui. Vastaavasti "parempiani" vastaan ottelin omalla rytmilläni ja pärjäsin paremmin. 

Miekkailun jälkeen arvoimme hevoset ratsastukseen. Toivoin ennakkoon Kallea tai Karkkia ja sainkin Karkin. En kylläkään ollut Karkilla ikinä ratsastanut, mutta olin ollut samoilla estetunneilla sen kanssa omalla hevosellani ja tiesin sen hyväksi hyppääjäksi ja ajattelin sen temperamentin sopivan minulle. Olin siis tyytyväinen arvontaan. Uimahallilta jatkoimme Aulangolle seuraavaan lajiin: esteratsastukseen. 

Ensin oli vuorossa radan kävely ja tähän oli varattu muistaakseni 20min aikaa. Tämä kaikki oli minulle uutta, joten hiukan ujosti katselin ja kuuntelin, mitä muut kisaajat tekevät. Lähdin porukan mukana kävelemään rataa esteeltä seuraavalle laskien samalla etäisyyksiä ja laukkavälejä. Kiertelin sopivia reittejä ja tein itselleni "kääntöpaikkoja" tyyliin "Esteen jälkeen suoraan kohti C-kirjainta ja käännän aidan vierestä vasempaan seuraavalle esteelle.". Pyrin rakentamaan nämä reittini tietoisesti riittävän isoiksi enkä edes yrittänyt säästää niissä aikaa. 

Ratsastus alkoi 80cm luokalla. Sarjassa tapahtui suistuminen, joitakin kieltoja, puomeja ja ajan ylityksiä. Kukaan ei ratsastanut puhdasta rataa. Karkki meni metrin radan kaksi kertaa, ensin naisten sarjassa ja sitten minun kanssa miesten sarjassa. Ensimmäisellä kierroksellaan Karkki ei suostunut menemään ensimmäiselle esteelle. Kahden kiellon jälkeen ratsastaja siirtyi kakkosesteelle. Karkki ilmeisesti pelkäsi ykkösesteen päätyyn laitettua kisalakanaa. Sain Karkin tasan 20 minuuttia ennen radalle menoa ja minulla oli 20min ja viisi harjoitusestettä aikaa tutustua hevoseen. Alkuun Karkki vaikutti erittäin kuumalta ja tuntui, kuin olisi istunut ruutitynnyrin päällä. Karkki rauhoittui tästä ja pääsimme harjoitusesteille. Ensimmäinen hyppy oli fiasko ja otinkin Siniltä ja Sallalta "hiukan" palautetta.. Harjoitushypyt paranivat ja sain luvan siirtyä radalle. Sallan ohjeen mukaan kävin heti alkuun näyttämässä ykkösesteen päätyä Karkille, joka oli hyvä ratkaisu. Pian tämän jälkeen tervehdys tuomarille, laukannosto ja rata käyntiin. En muista mitään yksityiskohtia radasta, muistan ainoastaan hyvän keskittymisen ja innostuksen. Innostus tuntui tarttuvan myös Karkkiin, jota jouduin pitämään jo ihan tosissani viimeisillä esteillä, ettei vauhti esteiden välissä karkaa liian kovaksi. Emme tiputtaneet yhtään puomia, mutta ylitimme ihanneajan kahdella sekunnilla. Näin pisteemme 298/300, joka oli olympiapaikkaa tavoittelevan Laura Salmisen jälkeen koko kisan toiseksi paras suoritus! Ja Lauran lisäksi ainoa rata ilman pudotuksia. Näin siis ensimmäiset kisat.

Ratsastuksen jälkeen sain ratahenkilökunnalta erityismaininnan puheesta hevoselle kisan aikana. Olin innoissani kovaan ääneen sanonut Karkilla esteen jälkeen: "Helppoa on, tuolla on seuraava!". Muistan jotain tällaista ja vaikka en usko Karkin ymmärtäneen sanojani, niin uskon kuitenkin sanoista ja äänenpainoista välittyneen innostuksen tarttuneen siihen. Ainakin hän vaikutti innokkaalta ja iloiselta radalla ja heti sen jälkeen.

Viimeisenä lajina oli laserrun, eli ampumajuoksu. Kisa tapahtui siten, että joka kierroksen alkuun ammuttiin 5 osumaa / 50 sekuntia, jonka jälkeen juostiin 800m. Tämä toistui neljä kertaa. Lopputuloksena kisoista minulle jäi Nordic open sarjasta pronssia ja miesten yleisestä sarjasta sm-hopeaa. 

Seuraavana tavoitteena on 2022 Hämeenlinnassa järjestettävät mastersien mm-kilpailut. Siihen mennessä olen jo toivottavasti ehtinyt kiertää myös jossain estekisoissa Santulla.

Näillä mennään!

/Juha

Kommentit

Suositut tekstit