Viisiottelijan tallivapaa

Eilinen meni tallilla, mutta tänään oli tallivapaa ja pääsin keskittymään viisiottelun muihin lajeihin. Treeneissä harjoiteltiin ampumajuoksua ja miekkailua. Viisiottelu on aloittelijalle erittäin vaativaa: viisi keskenään erilaista lajia, uinti, juoksu, miekkailu, ammunta ja esteratsastus. Vaikka osaisitkin uida ja juosta, niin viimeistään esteratsastuksen kanssa tulee ongelmia. Ammunnan ja miekkailun voi toki räpiköidä läpi osaamattakin, mutta menestystä on turha odottaa, jos ei joka lajissa jotenkin pärjää.

Nyt on siis tehtävä valintoja, mihin panostaa? Uimaan pääsen aika hyvin työpaikalla ja juoksu onnistuu maastossa tai sateella kotona omalla juoksumatolla. Entäs ammunta? Se vaatii jo oman aseen ja taulun tai osallistumisen ohjattuihin treeneihin. Tai miekkailu. Vaatii kaverin ja laitteet, jotta osumat voidaan todeta. Ja ratsastus on oma lukunsa.. Viisiottelun esteratsastukseen osallistuminen vaatii hyväksytyn tuloksen max 10 cm alemmalta tasolta viimeisen kahden vuoden ajalta (https://www.fencing-pentathlon.fi/5-ottelu/kilpailutoiminta/ratsastusluvat/) kuin haettu kilpailupa. Jos näitä tuloksia ei ole, voi lupaa hakea viisiotteluliitolta oman ratsastuksen opettajana suosituksella tai käydä näyttäytymässä liiton yhteistyötallilla esittelemässä taitojaan. Kilpailulupa siis anotaan, eli jo pelkkä kilpailuihin osallistuminen vaatii ratsastuksen osalta enemmän kuin muissa lajeissa.

Tällä perusteella (plus tietenkin esteratsastuksen vaarallisuus) ratsastukseen kannattaa panostaa ja ainakin itselläni jo pelkän kilpailuluvan saaminen on työn takana. Mutta sitä kohti mennään:)

Jos näillä spekseillä alkaa rakentamaan harjoitusviikkoa, se voisi näyttää vaikka tältä: 1 estetunti, 1-2 koulutuntia, 2 kertaa uinti, 2 kertaa miekkailu, 1 kerran ammunta, 2 kertaa juoksu. Tuossa on jo 9-10 treeniä / viikko. No näitähän voi toki yhdistellä, kuten tällä hetkellä ammunta + juoksu + miekkailu yhdessä harjoituksessa ja joinakin päivinä aamupäivällä uinti ja illalla joku toinen treeni. Tässähän sitä suunnitelmaa..

Loppuun vielä tallikuulumiset, vaimo ratsasti tänään Saralla koulua ja heppa oli kuulemma oikein mukava ja ahkera. Taidanpa järjestää itselleni koulutunnin ennen lauantain estetuntia.

/Juha

Kommentit

Suositut tekstit